Het hospice

Kwaliteit van leven, óók in de laatste levensfase
Hospice het Thuis van Leeghwater is een warm thuis voor iedereen die zorg nodig heeft in zijn of haar laatste levensfase, ongeacht woonplaats, achtergrond of religie. Wij bieden palliatieve terminale zorg. Dat wil zeggen dat de zorg gericht is op kwaliteit van leven en niet op genezing. Persoonlijke aandacht, pijn- en symptoombestrijding staan daarbij voorop.

De bewoner staat bij ons centraal. Wij zullen er zoveel mogelijk zijn en er alles aan doen om de bewoner deze laatste levensfase zo goed als mogelijk te laten beleven en eventuele laatste wensen helpen te vervullen.

Wij stemmen de zorg af op de wensen en behoeften van onze bewoners. Er zijn 24/7 verpleegkundigen aanwezig die verantwoordelijk zijn voor deskundige zorg en begeleiding. Vrijwilligers ondersteunen de verpleegkundigen bij de werkzaamheden, maar worden ook ingezet om met de bewoner naar buiten te gaan, samen de krant te lezen of om er ‘gewoon’ te zijn.

Comfort
Op de begane grond zijn vier mooie eenpersoonskamers met openslaande deuren naar de besloten tuin, eigen badkamer, Smart TV, Wifi, koelkast en telefoon. De kamers zijn voorzien van geluidsisolatie. We vinden het belangrijk dat onze bewoners zich thuis voelen. Bewoners kunnen de kamers dan ook zelf naar smaak verder inrichten met persoonlijke spullen.

Landelijke en centrale ligging
Het hospice staat in Middenbeemster, vlakbij de winkels en diverse restaurants. We zijn gevestigd in een vrijstaande, huiselijke dorpsvilla met een beschutte tuin in een rustige omgeving. Het hospice is goed bereikbaar vanuit Amsterdam, Alkmaar, Waterland, West-Friesland en Zaanstad.

Huiselijkheid
Bezoek is de hele dag van harte welkom, er gelden geen vaste, beperkende bezoektijden. Tevens kunnen bezoekers tegen een geringe onkostenvergoeding mee-eten of blijven overnachten, dit gaat in overleg met de dienstdoende vrijwilliger. De logeerkamer is op de eerste verdieping en er kan ook een bed op de bewonerskamer worden bijgeplaatst. We beschikken tevens over één koppelbed.

De centrale, ruime huiskamer is bestemd voor gezamenlijk gebruik door bewoners en bezoekers. Koffie en thee staan klaar.
In het hospice geldt een ‘niet roken’-beleid. Voor bewoners die toch willen roken, hebben wij hiervoor een afgeschermde ruimte in de tuin.

Op de bovenverdieping bevindt zich de gesprekskamer/ familiekamer, bedoeld om familie op te vangen en bijeen te brengen. Voor minder validen is deze ruimte te bereiken via de aanwezige traplift.

De Hospice heeft een kantelrolstoel die voor iedere gebruiker comfortabel is in te stellen.

Na overleg mogen bewoners een huisdier meenemen.

Duurzaam
Het hospice is duurzaam ingericht. Daarom  zijn er bijvoorbeeld enkele jaren geleden een groot aantal zonnepanelen geplaatst op het dak.

Geschiedenis
Het Hospice is een particulier initiatief. De dorpsvilla aan de Prins Mauritsstraat in Middenbeemster is speciaal voor Hospice het Thuis van Leeghwater gebouwd en op 8 oktober 2011 officieel geopend.